Középiskola-látogatási program

Középiskola-látogatási program: rendhagyó magyarórák

Intézetünk a közelmúltban középiskola-látogatási programot indított. Vállaljuk tanórák, szakkörök vagy rendezvények keretében egy-egy előadás vagy foglalkozás megtartását. Kérjük az ingyenes lehetőség iránt érdeklődő tanár kollégákat, böngésszék át aktuális témakínálatunkat, válasszanak a listáról, és a megadott elérhetőségeken egyeztessenek időpontot az érintett oktatókkal.

 

Bővebben a programról

A program keretében együttműködést ajánlunk a város és a régió középiskolái számára a magyar nyelv és irodalom oktatása és a diákok nyelvtani-irodalmi érdeklődésének kiszolgálása, avagy felélesztése terén. A témában érintett szaktanárokkal együttműködve szeretnénk kialakítani annak formáit, miképpen tudunk hozzájárulni munkájuk sikeréhez, diákjaik eredményes tanulmányaihoz és érettségijéhez. Az egyéni igényeket figyelembe vállaljuk tanórák, szakkörök vagy rendezvények keretében egy-egy előadás vagy foglalkozás megtartását, író-olvasó találkozók, színházi mikro-események megszervezését. S igény szerint a diákok továbbtanulással kapcsolatos kérdéseire is válaszolunk.

Összeállítottuk a programban résztvevő oktatóink témajavaslatait (lásd fent), melyet afféle „étlapként” szeretnénk a magyartanárok rendelkezésére bocsátani, hogy őket és diákjaikat érdeklő, illetve a tanmenetbe beilleszthető témát választhassanak, figyelembe véve, hogy mely osztálytípusban, mely évfolyamon és a tanév mely szakaszában volna szerencsés megejteni a látogatást.

Javarészt a középiskolai tananyaghoz szorosan hozzátartozó témákat gondoltunk felkínálni, de ízelítőül néhány olyan témát is felvettünk a listára, melyekből tanár és diák egyaránt leszűrheti, miféle újszerű irányokba haladnak ma a bölcsészettudományok általunk művelt ágai.

Hosszú távú célunk a magyar nyelv és irodalom körébe tartozó kutatások népszerűsítése és nemzeti örökségünk nyelvi-irodalmi szegmensének ápolása, továbbá hozzájárulni ahhoz, hogy kezdeményező, kreatív, egyéni ötletekkel előálló és ezen ötleteket kidolgozni, bemutatni és érvelve megvédeni képes diákok kerüljenek ki a közoktatásból és találjanak utat akár a munka világába, akár a felsőoktatásba.

A program indulása óta oktatóink 10 középiskolában mintegy 50 előadást tartottak már Szegeden és a régióban, Makótól Hódmezővásárhelyen át Szentesig, sőt Kecskemétig. Azon vagyunk, hogy ez a kör bővüljön…

A Szeged Városi Televízió „Körút” című magazinjának 2017. március 2-i adásában (36:30-43:37) Fogarasi György intézetvezető nyilatkozott a programról.